Víte jak správně pečovat o intimní hygienu dívek ?

Víte jak správně pečovat o intimní hygienu dívek ?

U novorozenců a dívek je potřeba dodržovat hygienu rodidel, aby rodidla nebyla drážděna močí. U kojenců je důležité časté přebalování. Pozor také na možnost podráždění, které může vzniknout ze špatně vymáchaného prádla. U obézních dívek bývají rodidla zarudlá, s opruzeninami a je tedy nutné zvolit vhodné oblečení a dbát na dostatečnou hygienu.

V klidovém období je třeba u dívek sledovat vzhled zevních rodidel. Na neestrogenizovaných rodidlech může vzniknout synechie neboli srůst. Synechie není vrozenou vadou, nikdy se nevyskytuje u novorozence. Vzniká tak, že se okraje malých stydkých pysků slepí. Pokud nejsou pravidelně rozrušováni správnou hygienou, postupně se slepení stává pevnějším a mění se až v opravdu kožovité spojení. Nejčastěji se synechie vyskytují u děvčat mezi 2. až 5. rokem. Může se projevit tak, že při močení se mění proud moči. Při subtotální a totální synechii může vzniknou až překážka v močení. Pokud synechii neobjeví matka, jsou zjištěny při prohlídce u pediatrů. Bohužel velmi často nejsou matky dostatečně poučeny při propouštění z porodnic, jak se správně starat o rodidla děvčátka.

Léčení synechií spočívá v tom, že jemnou blanitou synechii snadno rozrušíme sondou. U kožovitých synechií se bohužel tento způsob snadného rozrušení použít nedá a synechii musíme rozrušit elektrokauterem v celkové anestezii, uvádí gynekoložka MUDr. Klára Braunová.

Nezapomínejte tedy na intimní hygienu holčiček a snažte se je vést ke správným hygienickým návykům od raného věku.

1517833953