CO ZPÚSOBUJE VAGINÁLNÍ VÝTOK A ZÁPACH?

Poševní výtok (sekret) je naprosto normální součástí reprodukčního cyklu ženy. Tento sekret je ovlivněn menstruací, sexuálním vzrušením, ovulací a stravou. Sekret plní samočisticí funkci a ochraňuje poševní výstelku před vysušením, poraněním a infekcí. V intimním životě pak výtok zajišťuje dostatečné zvlhčení vagíny při pohlavním styku.

Za normálního a zdravého stavu má výtok čirou či mléčně bílou barvu, je čichově neutrální (zápach se mění zejména během menstruačního období nebo sexuálního vzrušení ) a nedráždí (pH se pohybuje v rozmezí 3,8 – 4,5). Nicméně mnoho žen trpí abnormálním a nepříjemně zapáchajícím poševním výtokem žluté, žlutozelené, hnědé či našedlé barvy a nepřirozeně husté nebo hrudkovité konzistence což je ve většině případů příznak kvasinkové a bakteriální infekce.

Podmínky pro vznik tĕchto infekcí obvykle vytvářejí problémy v rovnováze pH v pochvĕ.

Faktory, které zapříčiňují kvasinkové nebo bakteriální infekce jsou: příliš mnoho sprchování (to narušuje normální činnost bakterií v pochvě), strava a to zejména pokud jíte hodně nezdravých potravin, nechráněný sex, anální sex – v případě, že jsou po nĕm provádĕny pohlavní aktivity (infekce močových cest). Většina žen bude mít problémy v té či oné podobě kvasinkových a bakteriálních infekcí několikrát během života.

Na infekce existuje mnoho léků, ale pro mnohé ženy je trapné léčit zapáchající poševní výtok u lékaře či lékárníků, prožívají trauma a připravují se o potěšení ze sexu.

Pokud se chcete zbavit poševního výtoku, nepříjemného vaginálního zápachu a udržovat ji zdravou, používejte pravidelně prodyšné spodní prádlo například antibakteriální kalhotky SILVER+. A v domácí lékárničce mějte po ruce Silver caps nebo Silver gel od GYNELLY na podporu léčby vaginálních infekcí.

1534419784