Jak vzniká vaginální infekce ?

Vaginální infekce u žen je charakterizována jako narušení rovnováhy v pochvě a vzniká nejčastěji přenosem při pohlavním styku, zatékáním infikované moči nebo nesprávnou hygienou po použití toalety. Mykózy se také mohou častěji vyskytovat u pacientek s neléčeným diabetem, při častém užívání antibiotik nebo také kortikosteroidů.

Zánět pochvy, odborně nazýván kolpitis, vaginitis, má za následek změnu kyselého poševního prostředí, které je typické u dospělé ženy. Kyselost pochvy ovlivňují hormonální změny a lactobacilus, který svou přítomností v pochvě zajišťuje kyselé prostředí tvorbou kyseliny mléčné rozkladem glykogenu. Zánět může být způsoben bakteriemi (včetně gonokoků způsobujících kapavku), prvoky (Trichomonas vaginalis), plísněmi (mykotický zánět, mykóza) nebo narušením poševní mikrobiální flóry

(vaginoza), vysvětluje paní MUDr. Klára Braunová.

Nejčastějšími projevy vaginální infekce je výtok, pálení, svědění, bolesti v podbřišku, potíže při močení či bolestivý pohlavní styk.

Abychom předcházeli vzniku vaginální infekce je nutné především dbát na hygienu po pohlavním styku a denně používat speciální hypoalergenní přípravky s optimálním pH. Vyzkoušejte naše antibakteriální spodní prádlo SILVER+ se stříbrem a přípravky GYNELLA, které jsou určeny pro intimní hygienu žen a dívek od 3 let.

1515443956