Jaké spodní prádlo je nejlepší podle gynekologa ?

Jaké spodní prádlo je nejlepší podle gynekologa?

  

„Nikdy bych si nekoupila

kalhotky velikosti XL,

 to je přece moc! Elka jsou mi

 sice trochu těsnější, ale…“

 

Tak právě tím si podle gynekologa koledujeme o problémy. Na co dalšího bychom si měly dát pozor?

  

Spodní prádlo se dá rozdělit na to běžné (na denní nošení), svůdné (na výjimečné příležitosti) a noční. A právě to, které nosíme každý den a každou noc, bychom si měly vybírat pečlivě. Ono je totiž jedna věc, jak nám prádlo sluší, a druhá, co na to naše zdraví.

  

 Zeptali jsme se gynekologa MUDr.Radka Valeše, co na dámské spodní prádlo říká on a jaké by doporučil – ať už jde o materiál, střih nebo velikost.

 

 

Ve výběru materiálu s Ag+ Vám nic nenahradí

  

 „Nechápu, jak se to děje, ale rafinovaných kalhotek

 z umělých vláken mám v prádelníku tak třikrát víc

než obyčejných. Ve výsledku ale stejně radši

 sahám po těch se stříbrem, hlavně když je horko.“

 

 

Proč jsou vlastně kalhotky z umělých vláken vhodné spíš na výjimečné příležitosti? „Umělé materiály jsou více alergenní, zvláště v kombinaci s některými pracími prostředky,“ varuje Valeš .„Každopádně prodyšnosti přírodního materiálu se umělé vlákno nevyrovná, a čím prodyšnější, tím lepší,“ dodává.

 

„Za zlatý standard, co se materiálu týče, pokládám především funkční spodní prádlo,“ říká gynekolog. Přiklání se tak k tomu, co každá žena ví, ale občas na to „zapomene“.

 

Zachrání to v případě kalhotek z umělých vláken funkční sed?

Podle lékaře je to určitě lepší volba než prádlo pouze z umělého vlákna.Nejlepší je funkční sed s Ag+ – jsou přece jen prodyšnější, a o to jde především..

  

A co střih kalhotek ?

 

  „To je taková svoboda, vzít si svoje

 nejpohodlnější kalhotky a neřešit, co

 by na ně řekl můj přítel!“

  

 U kalhotek na běžné nošení záleží hodně i na tom, jaký mají střih. „Na každodenní nošení mi přijdou nejvhodnější dámské boxerky,“ říká Valeš. Čím volnější a prodyšnější podle něj kalhotky jsou, tím lépe.

 

O tom, jaké prádlo si na sebe žena ráno vezme, si musí rozhodnout ona sama. „Záleží i na jejím denním režimu, pohybové aktivitě a na tom, co třeba během dne očekává – přece jenom kalhotky jsou i součástí ženské erotiky,“ zamýšlí se.

 

 

Když mám rande, na které vyrážím rovnou

 z práce, nosím si s sebou malou kosmetickou taštičku.

Večer to chce trochu upravit make-up, ráda se

výrazněji navoním a tak. :-) Sbalit si do ní prádlo,

 které se mi k rande hodí víc než to

 běžné denní, je ten nejmenší problém.

 

  

Prádlo musí dokonale padnout

 

 „Nikdy bych si nekoupila kalhotky XL.

Elka jsou mi sice trochu těsnější, ale

 na sušáku nevypadají tak obrovsky.“

  

Kupovat si menší kalhotky jen proto, že se stydíme přiznat si svou skutečnou velikost, není podle gynekologa šťastné řešení. „Správná velikost spodního prádla je důležitá a může se podepsat na zdraví vašich intimních partií. Čím je prádlo těsnější, tím je to horší – hrozí vám totiž infekce, ale také opruzeniny z mechanického dráždění těsného prádla,“ varuje Mudr.Valeš.

 

 

V noci je lepší nechat pokožku dýchat

 

 „Spát nahá by se mi vlastně i líbilo.

Mám ale malé děti,

 před kterými tak chodit nechci.“ 

 

 „Myslím, že nejlepší typ nočního prádla je žádné noční prádlo,“ říká lékař. „Druhá nejlepší volba je volná noční košile.“ A obecně – čím volnější, tím lepší.

 

Nošení kalhotek přes noc je podle něj naopak krajně nezdravé. „V intimních partiích se udržuje určitá vlhkost, která není přes kalhotky dostatečně ‚ventilována‘. To může vést k opakovaným vaginálním infekcím – vaginální mykózu zná snad každá žena,“ připomíná. Větší pozor by si měly dávat ženy plnoštíhlé, všechny, které užívají antibiotika, těhotné a ty, které trpí cukrovkou.

 

 

Záněty mohou ohrozit plodnost

  

 Jak upozorňuje gynekolog, vliv spodního prádla na plodnost ženy není tak velký jako typ pánského spodního prádla na mužskou plodnost. Přesto se může stát, že se vaginální infekce dostane vzestupnou cestou až k samotnému vaječníku a způsobí zánět vaječníku a vejcovodů, který velmi často vede k neplodnosti.